Tuesday, 31 May 2011

5 Gambar Terkenal

1) Afghanistan's Girl (1984)Photographer: Steve Mc Curry
Gambar ini diambil oleh seorang fotografer National Geographic, Steve McCurry. Gadis di dalam gambar ini bernam Sharbat. Gadis ini berumur 12 tahun ketika gambar ini diambil dan setahun kemudian menjadi cover majalah National Geographic. Dan 8 tahun kemudian, setelah team mereka melakukan pencarian, gadis ini ditemui..
2) Omayra Sanchez (1985)Photographer: Frank Fournier
Omayra Sanchez merupakan salah seorang dari 25, 000 korban bencana gunung berapi yang meletus pada 14 November 1985. Gadis berumur 13 tahun itu terperangkap selama 3 hari. Gambar ini diambil beberapa saat sebelum gadis ini mati dan menyebabkan kemarahan warga Columbia kerana tidak segera menyelamatkan gadis itu.
3) Stricken Child Crawling towards a food camp (1994)


 
Photographer: Kevin Carter
Gambar ini diambil pada tahun 1994 pada waktu kebuluran di Sudan. Gambar ini menunjukkan seorang budak kecil merangkak menuju ke tempat makanan PBB sejauh 1 KM. Seekor burung gagak sedang menunggu budak itu mati supaya boleh menjadi makanannya. Gambar ini pernah mengejutkan dunia suatu masa dahulu kerana tiada siapa tahu apa yang berlaku kepada budak kecil itu dan  juga fotografer selepas itu.
4)  Burning Monk - The Self Immolation (1963)Photographer: Malcolm Browne
Gambar seorang Sami Buddha dari Vietnam yang membakar dirinya hingga mati di kota Saigon. Hal ini dilakukannya sebagai protes pada rezim politik yang melakukan ketidakadilan serta menghalang para Sami Budhha menyebarkan agamanya.
5) Bliss (2000)Photographer: Charles O'Rear
Bliss adalah gambar pemandangan yang ada di Napa County, California sebelah timur lembah Sonoma. Gambar ini adalah gambar tema default wallpaper Windows XP yang diambil oleh seorang fotografer professional, Charles O'Rear yang juga penduduk daerah itu.

No comments:

Post a Comment

thanks for your comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts